Grbine so fine

V želji, da kolesarjenje približamo našim najmlajšim, se je rodil projekt Grbine so fine. Največji pobudnik projekta je Olimpijski komite Slovenije, ki je v poligonih prepoznal pomembno orodje za športno aktivacijo mladih kolesarjev po celotni Sloveniji.

V sodelovanju s strokovnim osebjem Kolesarske zveze Slovenije se je oblikoval program, ki nagovarja naše najmlajše kolesarje in njihove starše. Foksijevi kolesarski zzivi in Foksijeva kolesarska šola bo opolnomočila naše nadobudne kolesarje z znanjem, ki ga potrebujejo za  vožnjo po pumptrack poligonu in predvsem pomembno osnovo za njihov nadaljnji razvoj.

FOKSIJEVI KOLESARSKI IZZIVI

Hitrost, moč, gibljivost, ravnotežje, koordinacija in natančnost so temeljne človekove sposobnosti, ki se po mnenju nosilca predmeta kolesarjenje na Fakulteti za šport, dr. Sama Rauterja, krepijo z uporabo pumptrack poligona. Iz tega izhaja sedem Foksijevih kolesarskih izzivov s katerimi se bodo v okviru programa Grbine so fine srečali mladi kolesarji. Za vsak opravljen izziv bodo otroci dobili žig, ki jih bo popeljal na naslednji izziv. Po vseh opravljenih izzivih pa bodo prejeli tudi Foksijevo diplomo in praktično darice.

FOKSIJEVA MALA PUMPTRACK ŠOLA

Otroci od devetega leta dalje se bodo lahko udeležili tudi Foksijeve male pumptrack kolesarske šole, kjer bodo pod strokovnim vodstvom inštruktorjev Kolesarske zveze Slovenija spoznali, kako varno uporabljati pumptrack poligon in postati odličen kolesar. Preizkusili bodo lahko tudi posebna BMX kolesa, ki jim bodo na razpolago. Po opravljeni mali šoli bodo vsi udeleženci prejeli diplomo in posebno darilo lokalnega kolesarskega društva.

Življenje v slovenskih mestih in vaseh postane nabito s pozitivno energijo in zdrave življenske radosti, ko se v njih pojavijo kolesarski pumptrack poligoni. Mnogi se na poligone poženejo polni navdušenja in adrenalina, drugi pa opazujejo dogajanje na njem z varne razdalje.

S programom Grbine so fine se v okolje prinaša dodaten val navdušenja in opolnomoči tudi tiste, ki dogajanje na poligonu opazujejo zgolj z varne razdalje.

V obliki zabavnih delavnic in ob pomoči strokovno izobraženega športnega kadra, vaši najmlajši člani družine spoznavajo gibalne prvine, ki jih bodo potrebovali v vožnji po pumptrack poligonu.

Za zabavo in animacijo bosta posrbela tudi pumptrack ambasador Filip Flisar in prisrčna olimpijska maskota Foksi, ki jo otroci obožujejo.

Izvedbo programa Grbine so fine je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.

Koristi, ki jih v okolje prinaša projekt Grbine so fine?

– Aktivacija lokalne mladine, ki si želi podrobneje spoznati aktivnosti na poligonih.

– Pomoč lokalnim društvom in posameznikom, ki se trudijo z razvojem in promocijo kolesarjenja.

– Aktivacija staršev, ki si želijo spoznati pravih tehnik poučevanja in mentoriranja svojih otrok v odročnih okoljih, kjer kolesarska društva niso na voljo.

– Ustvariti trdne temelje za razvoj kolesarjenja – navdušiti mladino s temeljnim sporočilom, da nam mora biti kolesarjenje najprej v veselje in zabavo ter šele nato vse pride ostalo.